2017. december 19., kedd

Mitől lesz jó minőségű a cementesztrich padozat? – 3. (befejező) rész



Az alábbiakban folytatom a tájékoztatót a Padló MI 01:2015 Műszaki Irányelv alapján a jó minőségű esztrich kivitelezésének feltételeivel, körülményeivel.

A friss esztrichet a keverési folyamat befejezése után haladéktalanul a beépítés helyszínére kell juttatni, elteríteni és lehúzni. A szintjelölések legyenek egyértelműek és jól láthatóak!
A fogadószerkezet, a környező levegő és az esztrich hőmérséklete nem lehet +5°C-nál kevesebb és +25°C-nál több. A bedolgozás után még 14 napig +5°C felett kell tartani a levegő hőmérsékletét.
Az esztrich beépítésének helyszíne zárt, erős napsütés, vagy egyéb körülmény okozta hőhatástól, esőtől, huzattól, beázástól legyen védett a cementesztrichek készítése közben és az azt követő 14 nap során. A huzatmentesség azért fontos, mert a huzat hirtelen szárítja ki a felszínközeli réteget, a kötőanyag hidratációja leáll, a felület hajlamossá válik a porlásra, kopásra. További következmény lehet, hogy az esztrichen repedezések jelennek meg; az alsó és felső rétegek közötti nagy nedvességlépcső jelentősen eltérő mértékű rövidülést, azaz zsugorodás-különbséget, ezáltal erőteljes táblaszéli felhajlást eredményez.
A helyiségek falai legyenek bevakolva! A falak vakolása az esztrich készítése előtt két okból fontos. Az egyik ok az esztrichek burkolhatóságához szükséges száradás felgyorsítása azáltal, hogy az esztrich környezetébe már nem juttatunk további nedvességet egy újabb vizes technológiával. A másik ok az esztrich és a fal közötti peremszigetelő sáv pontos pozícionálásának lehetősége, amely a vakolás nélkül nem lehetséges.
Az esztricheket az anyagrendszerüknek megfelelően kell utókezelni, ill. a szilárdulásukat biztosítani. Ugyanakkor a burkolásra kerülő esztricheknél kerülni kell a kipárolgásgátló-szerek alkalmazását, mivel ezek a követő burkolati réteg tapadását megakadályozzák, vagy lecsökkentik. A cementkötésű csúszóréteges és az úsztatott esztrichek vizes utókezelését is kerülni kell, mert a hézagképzéseknél az esztrich alá jutó víz megakadályozza az esztrich száradását. Az esztrichek utókezeléséhez általában szükséges a beépítéskor és a szilárdulás első napjaiban biztosítani a min. 75% relatív páratartalmú, huzatmentes környezetet. A páratartalomnak ez az előírt minimális értéke - a huzatmentességhez hasonlóan - különösebb intézkedések nélkül biztosítható, amennyiben az építmény zárt. Rövidebb idejű kiszáradás elleni védelem azokban az esetekben lehetséges, ha a speciális esztrich, esztrichcement vagy esztrich-adalékszer termékismertetője ezt megengedi.
A hagyományos, portlandcement kötőanyagú cementesztrichek járhatósági és terhelhetőségi kora általános esetben nem lehet kevesebb, mint 21 nap. Az esztrichek rövidebb időn belüli igénybevétele akkor lehetséges, ha a beépítéshez használt speciális adalékszer, esztrichcement vagy zsákos kiszerelésű szárazhabarcs termékismertetője ezt megengedi. Az építéstechnológiai sorrendből adódó ideiglenes raktározás, szállítás (pl. burkolást megelőzően a padlólapok felhalmozása, kerekes kézi eszközzel történő mozgatása, gépek, berendezések telepítése) a burkolandó felület védelmét, takarását igényli, ugyanakkor tudatában kell lenni annak is, hogy a fóliatakarás időtartama meghosszabbítja az esztrich burkolásához szükséges száradási időt. A burkolás előtt mindenképp javasolt az esztrich nedvességtartalmának méréses ellenőrzése.
Minden kedves Kollégának boldog karácsony és sikeres 2018. évet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése