2017. augusztus 3., csütörtök

Hőségriadó - Betonozás meleg időben



Az utóbbi három napban nagyon sok kérdést kaptam, hogy betonozzunk-e vagy sem és ha igen, akkor mit tegyünk, hogy a betonszerkezet megfelelő minőségű legyen. Ezért gondoltam fontosnak, hogy röviden összefoglaljam a legfontosabb teendőket.
1.        38 °C-fok felett ne betonozzunk (ha több mint 4 órán át efelett van a hőmérséklet)!
2.        Az adalékanyagok – ha lehet – árnyékos helyen tároljuk, vagy óvatosan hűtsük permetezéssel (ne változzon meg az adalékanyag víztartalma lényegesen)!
3.        Kis kezdőszilárdságú cementet használjunk (ne 42,5-est és nem R-est)!
4.        A betonkeverő, ha tudja hűteni a cementet az jó, de a cement hőmérséklete nem lehet túl magas (50 °C-nál semmiképpen sem).
5.        A késő délutáni, esti órákban betonozzunk és éjjel!
6.        Amennyire lehet, csökkentsük a kiszállítási időt a betongyárból a beépítés helyéig!
7.        A beton eltarthatóságára, a konzisztenciájára nagyon kell ügyelni, hogy belül maradjunk a tervezett kategóriában a beépítés helyén is, de ezt folyósítószerrel érjük el, ne pedig többletvíz hozzáadásával!
8.        Vizezni a betont tilos továbbra is.
9.        A beépítés helyén legyen mindig folyósítószer.
10.    Közvetlen napsugárzás és nagyobb erősségű szél ne érje a friss betonfelülelet!
11.    Ha lehet, kerüljük a kötéskésleltetőszer használatát (ez az én magánvéleményem) – főleg ipari padló esetében – ha már folyósító vagy képlékenyítőszert vagy egyéb adalékszert is használunk, mert az adalékszerek egymásra hatása többlet kockázattal jár. De ha a betongyár vagy a betontechnológus ezt kifejezetten javasolja, akkor végülis lehet az ő felelősségükre és próbakeverés után.
12.    Ha a frissbeton nedvszívó felülettel érintkezik (zsaluzat, fogadóaljzat), akkor azt elő kell nedvesíteni!
13.    A bedolgozást gyorsan, ütemesen kell végezni (több vibrátort használjunk), a mixereknek egyenletesen kell érkeznie (hogy a várakozási idő ne legyen 10 percnél több). Ne alakuljanak ki ún. spontán munkahézagok és ne legyen szétosztályozódás!
14.    Az utókezelést gyorsan el kell kezdeni és a felületet folyamatosan nedvesen kell tartani. Nem elég ilyenkor csak a párazárót ráfújni a felületre, hanem fóliát kell a felületre tenni és a fólia alá vizet folyatni. Legalább 10 napon át tartson az utókezelés!

A fentiekből minél több javaslatot betartunk, annál biztosabb a jó minőségű szerkezet előállítása ilyen extrém körülmények között. Sok sikert kívánok a betonozáshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése