2016. június 8., szerda

Az ipari padló minőségi osztályba sorolása (4.)



Folytatva az ipari padló síkpontossági előírásainak bemutatását, a mai alkalommal az MSZ EN 13670:2016 Betonszerkezetek kivitelezése című szabvány vonatkozó részével foglalkozom. Ez a szabvány általános betonszerkezetekről (monolit és előregyártott egyaránt) szól, nem kifejezetten az ipari padlókról, ennél fogva kicsit lazább a síkpontosság tekintetében, mint az ipari padlós műszaki követelmények. Mégis fontosnak tartom erre kitérni, mert az utóbbi időben több olyan esettel találkoztam, ahol a felek közti szerződésben, az ipari padló megengedett felületi egyenetlenségére vonatkozóan semmilyen követelmény nem jelent meg és a szakértők az utólagos vizsgálatnál ehhez a szabványhoz fordultak jobb híján.

Az egyik ilyen konkrét eset egy gyártócsarnok építése volt, ahol a generálkivitelező általában szerződött arra, hogy a vonatkozó szabványok és előírások szerint építi meg a csarnokot. Más konkrét előírás hiányában ez bizony vonatkozik az ipari padlóra is. Az ipari padló elkészült – hát éppen nem lenne való szépségversenyre – de azért használható lett (és használják is). Vannak rajta klasszikus hibák, repedések, túlzottan megnyílt fugák, kisebb felületi felválások és ezen felül bizony látványosan hullámos a felület. A repedések, élletöredezések, felválások javíthatók, de a felület egyenetlensége gyakorlatilag nem (vagyis csak túlzott, aránytalanul költséges beavatkozással).
Mit lehet tenni a hullámossággal, annak megítélésével, ha nem voltak szabályozva a szerződésben a határértékek? A szakértő ilyenkor is az alábbi sorrend szerint határozza meg a viszonyítási alapot. Ha a felek közt van kifejezett megállapodás a szerződésben, akkor az a mértékadó. Ha nincs, akkor a vonatkozó szabvány (MSZ vagy MSZ EN) a mérvadó (jelenleg nincs ipari padlós magyar vagy uniós szabvány). Ha az sincs, akkor jöhet a műszaki irányelv (az Esztrich és Ipari Padló Egyesület már kiadta az esztrichpadozatok tervezésére, kivitelezésére és a követelményekre vonatkozó Műszaki Irányelvet: http://www.esztrich.org/letoltes/Padlo_MI-01_06.16.pdf), de az ipari padlóra vonatkozó irányelv még nincsen kész. Ha pedig az sincs, akkor a kialakult építőipari gyakorlat, a szokások, és a használhatóság, állékonyság, stabilitás, tartósság biztosításának a követelménye fogja meghatározni a minősítés módját. Ebben a helyzetben a szakértő hivatkozhat külföldi szabványokra (pl. DIN 18202) és műszaki irányelvekre (pl. TR34) is, különösen akkor, ha azt hazánkban gyakran alkalmazzák. A vonatkozó magyar vagy eu-s szabvány mindig erősebb, mint egy külföldi szabvány vagy műszaki irányelv, tehát a konkrét esetben is jogos az abban foglalt követelményekhez hasonlítani a padlót.
Ezen megfontolás után nézzük meg, hogy az MSZ EN 13670:2016 Betonszerkezetek kivitelezése című szabvány milyen követelményeket támaszt a zsaluzott vagy simított betonfelületek felületi egyenletességével szemben. szemben. Az ilyen felület inkább aljzatbeton (különösen, ha még csak nem is simított), mint ipari padló, tehát csak akkor hasonlítsuk ehhez a szerkezetet, ha tényleg nincs más lehetőség. A szabvány ’G’ melléklete a felületekre és élekre vonatkozóan az alábbi mérettűréseket adja meg simított felületképzés esetén: 2 m-en 9 mm, ezen belül 0,2 m-en 4 mm (az 1. tűrési osztályban). Csak viszonyításul, ez jóval gyengébb követelmény, mint pl. a DIN 18202:2013-04 Tabelle 3. Zeile 3. szerinti 2 m-en 6 mm vagy a TR34 Property E FM 3 szerinti 3 m-en 8 mm.
Ezen szabvány 4.4. pontja intézkedési sorrendet is megfogalmaz arra vonatkozólag, hogy mi a teendő nem megfelelőség esetén. Nem megfelelőség esetén a következő szempontokat kell vizsgálni ebben a sorrendben:
1.      A tervezett célra való alkalmasságot. Tehát azt, hogy az adott hibák mellett a rendeltetésszerű használat milyen módon és mértékben változik meg.
2.      A szükséges intézkedések lehetőségét, hogy a padló elfogadhatóvá váljon.
3.      A visszautasítás szükségességét, azaz a padló cseréjét.
A fentiekhez tartozhat még az értékcsökkenés megállapítása, mely a rendeltetészerű használat korlátozásából, az élettartam csökkenésből és a nagyobb és költségesebb karbantartásigényből adódik össze. Alapelv tehát, hogy a javítás szükségessége és mértéke arányban kell álljon a hiba jelentőségével és nagyságával, a csere pedig csak akkor lehet arányos a hiba mértékével, ha nincs más műszaki lehetőség akár kompromisszum árán is (pl. értékcsökkenés).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése