2014. november 21., péntek

A beton átadás-átvétele (2.)



Folytatjuk a beton szabványos átadás-átvétel menetének összefoglalását: a kiérkezett beton átvételét vagy annak megtagadását tehát a szabvány a vevő, megrendelő felelősségi körébe utalja. Tehát a vevő nem teheti meg, hogy 10 percnél tovább várakoztassa a mixereket a betongyártó felelősségére. Ezt fontos tudni egy esetleges reklamáció esetén. Ha ez idő alatt nem veszi át a megrendelő a betont, azt a szállító átvettként tarthatja számon, annak ellenére, hogy esetleg még le sem ürítette a zsaluzatba. Az ürítés helyének meghatározása és az ürítés módja, üteme egyébként is a kivitelező feladata, a beton akkor már át van véve, a mixeres kolléga csak a vevő utasítását követi a továbbiakban. Ha valami vita van menet közben, azt azonnal tisztázni, naplózni, fényképezni, dokumentálni kell – de legfőképp, jó együttműködéssel megoldani. Pl. egy nem jól előkészített zsaluzat, vagy vasszerelés okozta hibáért nyilván nem a betongyár, hanem a kivitelező vagy alvállalkozója a felelős.

Felmerül azonban a kérdés, hogy hogyan győződhet meg a megrendelő, az átvevő arról, hogy jó betont kapott-e. Milyen lehetősége van erre a röpke 10 percben? A szabvány több frissbeton vizsgálati lehetőséget (pl. konzisztencia, testsűrűség, légtartalom vizsgálat) sorol fel, de gyakorlati szempontból a legegyszerűbb és gyorsan végrehajtható ezek közül a konzisztencia-vizsgálat. Ezt az ellenőrző vizsgálatot lehet végrehajtani még az átvétel előtt. Ez a vizsgálat az ipari padlók esetében leginkább az ún. terülésméréssel történik, gyorsan kivitelezhető eljárás, hordozható, viszonylag kis költségigényű eszközzel. A terülésmérés eredménye ráadásul jól illeszkedik a padlós betonjelhez, mert a betongyárak általában ’F’ jelöléssel adják meg a konzisztencia osztályt az ipari padló céljára gyártott betonhoz, az ’F’ érték pedig éppen a terülésmérésen alapszik. Erre az eszközre tehát érdemes rászánni egy kis erőforrást, mert gyakorlatilag ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy szabványos, objektív módon reklamáljunk az átvételkor.
A szabvány az átadás-átvételi eljárás során még a szemrevételezést írja elő, de azért azon sok esetben el lehet vitatkozni, hogy a beton éppen mennyire vizes, híg vagy éppen merev vagy szétosztályozódott stb. Ha nem is mérünk le minden szállítmányt (amit pedig kéne), legalább akkor végezzük el a terülésmérést, ha a szakember látja, hogy gond van a betonnal. Ha a kiérkezett beton tényleg nem megfelelő, akkor kompromisszum nélkül küldjük vissza! A tapasztalatom ugyanis az, hogy hiába naplózza be a kivitelező, hogy a beton vizes, folyós stb. volt, ha átvette, akkor mégis alkalmasnak találta a beépítésre. A helyszínen nincs már több idő vitatkozni, dönteni kell gyorsan, objektíven, tényalapú értékelés után. Inkább küldjünk vissza 7-8 m3 betont, semmint rossz terméket állítsunk elő!
A frissbeton vizsgálatokon túl természetesen lehet és kell is venni mintakockákat a beépítés helyszínén is az átvételkor, mert az bizonyítja majd 28 nap múlva, hogy a gyártott beton szilárdsági, testsűrűségi paraméterei azonosak a kiérkezett betonéval. De ugye az csak egy hónap múlva lesz tudható, mégis célszerű ezzel a szabvány adta lehetőséggel is élni, mert amellett, hogy objektíven minősíthetjük később a betont, az ellenőrzés ténye a feleket a jó minőség elérésére inspirálja.
A beton megfelelőségének folyamatos ellenőrzésé céljából a betongyárak gyártásközi ellenőrzésre kötelezettek, a tanúsított, akkreditált betongyárak kisebb, a nem tanúsítottak nagyobb gyakoriságú mintavétellel dolgozhatnak. Nem szokták ismerni a kivitelezők mindig a jogaikat, ezért felhívom a figyelmet arra is, hogy ha olyan betongyártól vásárolunk, amelyiknek nem tanúsított a gyártásközi ellenőrzése, akkor kétség esetén a felhasználó kezdeményezhet átadás-átvételi vizsgálatot, méghozzá a gyártó költségére. Tanúsított betongyár esetén a felhasználó költségére történhet meg szükség esetén az átadás-átvételi vizsgálat.
A fentiekből is látszik, hogy a beton bizalmi termék. Bízniuk kell egymásban a kivitelezőnek és a betongyárnak. A gyártónak minden szállítmány esetén megfelelőségi nyilatkozatot kell kiállítania (ez magán a szállítólevélen már rajta van), amit üzemi gyártásellenőrzési tanúsítvánnyal rendelkező betongyár úgy ad ki, hogy erre felhatalmazott külső szervezet tanúsítja és felügyeli a gyártásközi ellenőrzést. Műbizonylatot a nem tanúsított betongyárnak is ki kell adnia, de ezek a gyárak gyakoribb mintavételre kötelezettek. A bizalom alapja a betonnál is a szakértelem és a szoros ellenőrzés, a szabvány által felállított egzakt folyamatleírás pontjainak a betartása. Így és csak így készülhet tervezett minőségű, jó termék. Ha rossz a végtermék, azon mindenki veszít a beruházótól, a generálkivitelezőn, kivitelezőn át egészen a betongyárig.
Hogyan kell megrendelni a beton? Milyen adatokat kell megadjon a kivitelező a betongyárnak és mit tudhat a kivitelező a beton összetételéről? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk legközelebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése