2013. július 16., kedd

A repedések ("lelki") világa 2.



Ott tartottunk az adott témában, hogy a repedések elkerülését célzó preventív intézkedések arra irányuljanak, hogy az ipari padló, „úszólemezként” tudjon működni, azaz hagyjunk helyet a zsugorodásból (és peresze a hőtágulásból) származó igénybevételek okozta alakváltozásnak. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a betonlemez nyugodtan tudjon zsugorodni. A 2 rtg. PE-fólia mellett figyeljünk arra is, hogy az ágyazat felső síkjának felületi egyenetlensége ne haladja meg a +/- 1 cm-t (3-4 m-en)!

Ez nem túl szigorú feltétel, az ágyazatkészítő a megfelelő hengeres tömörítés során könnyen tudja teljesíteni, a kivitelező pedig úgyis ellenőrzi a szinteket, hiszen nem érdeke, hogy vastagabb betonlemezt építsen a tervezettnél. Arra is figyeljünk, hogy amikor már készen van az ágyazat és bejönnek a mixerkocsik a csarnokba, akkor ne roncsolják szét az ágyazat felületét a beálláskor, a forduláskor. Az az ágyazat egyébként már „régen rossz”, amelybe a mixerkocsi kerekei több cm-re besüllyednek. 1. kép: jó példa, 2. kép: rossz példa.
Láttam már olyan építkezést, ahol a mixerkocsi kerekei 10-15 cm-t is besüllyedtek. Amikor szóvá tettem a kivitelezőnek ezt a jelenséget, rögtön odahívott két munkást egy-egy gereblyével, hogy simítsák el az ágyazat felületét. Na ez volt az a pillanat, amikor inkább eljöttem az építkezésről, rossz volt nézni, hiszen az ágyazat túlzott összenyomódása már a gyenge tömörítést, vagy tömöríthetőséget mutatta, amit az elsimítás, a kozmetikázás csak látszólag javított. Az ilyen süllyedésérzékenyebb ágyazati helyeken alakulnak ki aztán a repedések, mert a betonlemez a zsugorodása során „fennakad” az egyenlőtlenül megsüllyedt ágyazaton. Oda kell figyeli tehát az ágyazat megfelelő és egyenletes tömörítésére! Ezért fontos azt a feltétel betartani, hogy nem elég pl. az E2 = min. 85 N/mm2 és Tt = max. 2,5 tömörségi tényező betartása, hanem az E2 értékek szórása sem lehet túl nagy (max. 15 N/mm2, az is csak felfelé). Törekedjünk a harmóniára, az optimumra, mely pl. egy ágyazatra nézve E2 = 85 – 100 N/mm2-ben és Tt = max. 2,5 értékkel számszerűsíthető. Minél több feltétel teljesítésében és minél nagyobb mértékben térünk el az optimális megoldástól, annál inkább borul a harmónia a szerkezetben és növekszik a repedések kialakulásának kockázata.
A fenti az intézkedések nem növelik, nem növelhetik az ipari padló árát, mert ezek a jó minőséghez alapvetően tartoznak hozzá, elhagyásuk, „ellinkeskedésük” viszont komoly károkat, költségeket okozhat, ami nyilvánvalóan sem a kivitelezőnek, sem a beruházónak nem jó. Kis odafigyeléssel, a technológia kidolgozásával és precíz végrehajtásával nemcsak a minőséget lehet javítani, hanem a hatékonyságot is. A jó szervezettség, azaz, amikor mindenki tudja, hogy mikor, mit és hogyan kell csinálnia, az építési időtartamot, s géphasználatot, az erőráfordítást is természetszerűleg optimalizálja.
Külön figyeljünk oda a csarnokszélek, pillérek, aknák, egyéb előre beépített műtárgyak körüli tömörítésre, mert ott gyakran nem lehet nagy hengerrel hozzáférni, a kézi motoros döngőlő hatékonysága messze elmarad attól, így biztos, hogy ezeken a helyeken az ágyazat nem lesz olyan tömör, olyan teherbíró, mint a közbenső helyeken. Ezért is van arra szükség, hogy a pillérek köré pótvasalásokat tegyünk be, illetve a pillérek, aknák körül normál ipari padló esetében a padlót rombusz alakban fugavágással meggyengítsük, így irányítva a repedést a fugavágásokhoz. Ezek az apró fogások megint csak egyszerűek, de nagyon hasznosak.
Itt folytatjuk a következő hírlevélben. Összefoglalva az eddigieket, hogy mi is akadályozza leginkább az ipari padló szabad mozgását és mi teendő:
Jelenség
Ellenszer
Nem kellően teherbíró és egyenetlen ágyazat.
Megfelelő rétegrend, ágyazati anyag, intenzív és egyenletes gépi tömörítés. Követelmény: E2 = 85-100 N/mm2, Tt = max. 2,5.
Tömörítési hiányok a pillérek, aknák, stb. környékén.
Helyi intenzív gép tömörítés kisebb helyigényű eszközökkel + pótvasalás + szükség szerint fugavágás.
Súrlódás a betonlemez és az ágyazat között.
2 rtg. PE-fólia terítése (2 x min. 0,15 mm vtg.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése