2013. június 7., péntek

A repedések ("lelki") világa 1.



Tisztelt Padlós Kollégáim! Közkívánatára egy új fejezetet nyitok a repedések tárgykörének, mely szinte napi probléma mindegyikünknél és valóban megkeseríti minden minőségi teljesítményre törekvő kollégának a napjait. Mert, hát a repedés az VAN, s úgy tűnik, hogy bármit megteszünk az ellen, hogy a betonpadlónkat ne csúfítsa el, mégis, fátumként, jobb esetben pallósként lebeg a fejünk felett ez a jelenség.
Sokunk tapasztalata szerint még akkor is előjönnek a repedések, amikor mindent megteszünk ez ellen és persze pont a legrosszabb helyen, ahol a legfeltűnőbb, jelennek meg a különféle nonfiguratív formát öltő vonalak, amit a megrendelő rögtőn „kiszúr” és onnantól kezdve lehet bármilyen szuper is a padlónk, „beledöngölnek” minket a betonba és a valódi teljesítményünket adott esetben, ezen első szubjektív benyomás alapján értékelik. Utána már csak a magyarázkodás marad és persze a javítás, ami sokszor még rondább lesz, mint maga a repedésrajzolat. Lehet, hogy funkcionálisan semmivel sem rosszabb a padlónk, mint ha nem lennének rajta a repedések, mégis a tapasztalat az, hogy aránytalanul nagy árat fizetünk ezekért a jelenségekért.

Mi tehát a teendő? Lehet-e a repedések kialakulását egyáltalán kizárni, hogyan lehet azok kockázatát minimalizálni, hogyan lehet a megrendelőnk felé ezt kommunikálni (előtte, utána), mikor, milyen javításokat kell és érdemes alkalmazni? Hogyan befolyásolják a repedések a padló használhatóságát, az alkalmasságát, a garanciális és szavatossági kérdéseket? Ezekről a kérdésekről lesz szó a következő hírlevelekben a teljesség igényével ugyan, de – már most előre bocsátva --, a mindannyiunk részéről várt „tuti” megoldás nélkül. Nincs ugyanis biztos receptje annak, hogy a repedések megjelenését 100%-osan elkerülhessük, aki mégis bemeri vállalni, az – véleményem szerint --, nem bátor, hanem inkább vakmerő. A magyar nyelv dicséreteként legyen mondva, hogy a vakmerőség szó első tagja utal arra, hogy aki olyan ígéretet tesz, aminek betartása nem teljes mértékben függ tőle, az bizony nem lát, vagy nem vesz észre, vagy nem akar észre venni minden befolyásoló tényezőt.
Talán mindannyiunknak ismerős az amerikai filmek egy részének kötelező optimizmusa, hogy a hős katonáknak, felfedezőknek útra bocsátó búcsúszóként hangzik el, hogy minden rendben lesz, visszajössz, vagy a súlyos betegnek, a műtőasztalon fekvőnek szóló bíztatás, hogy meg fogsz gyógyulni… Remélem, nem érti félre senki, nem becsülöm le az emberi vágyak ilyen formában történő kifejezését, de abban biztos vagyok, hogy a valóban hiteles bíztatás az, ami nem megy el a tények mellett, hanem objektíven látja a reális lehetőségeket, s éppen azzal tud segíteni, hogy se illúzióba, se pedig kétségbe-esésbe nem kergeti a másik személyt.
Visszatérve a padlóinkhoz: tekintsük át, hogy milyen okok vezetnek a repedések kialakulásához, milyen tényezők szabályozzák a folyamatot, mibe tudunk és hogyan tudunk beavatkozni! Hogyan lehet a rizikófaktorokat csökkenteni, valójában milyen erejük van azoknak a tényezőknek, melyre nincs elegendő ráhatásunk? Mi az, amit megígérhetünk, amit reálisan vállalhatunk? Segítenek-e a tervek, szabványok, előírások? Mindezek a kérdések több fejezetet fognak majd át. Kezdjük az elején!

Rengeteg féle repedés van, mi most főleg az ipari padlókat érintőkkel foglalkozunk. A repedések leginkább gátolt alakváltozásokból származnak és akkor keletkeznek, amikor a padlólemez mozgása részben vagy egészben gátolt. Ebből a mozgás-akadályozott állapotból olyan nagy feszültségek származhatnak, hogy azok meghaladják a betonnak, mint anyagnak a szilárdságát azon a konkrét helyen, ahol a legnagyobb feszültség keletkezik. Az, hogy milyen jellegű feszültség keletkezik, az az alakváltoztató mozgás irányától függ. A feszültség lehet húzó, nyomó, hajlító, csavaró, stb., de az ipari padlóknál szinte csak a húzó- és hajlító-igénybevételek okozta repedések alakulnak ki, mert a beton nyomószilárdsága elég nagy (itt most nem fagyállósági és korróziós kérdésekről lesz szó), illetve csavaró-igénybevételek az ipari padlókat gyakorlatilag nem érik.
Ezzel rögtön szűkítettünk egy kicsit a lehetőségeken. Máris levonhatjuk azt a következtetést, hogy el tudjuk kerülni a repedések keletkezését akkor, ha a beton alakváltozását nem gátoljuk, tehát lehetővé tesszük a szerkezetünknek, hogy a különböző hatásokból adódóan el tudjon mozdulni és így ne keletkezzenek olyan nagyságú feszültségek, hogy azok meghaladnák a beton húzószilárdságát. Ne sajnáljuk a 2 réteg PE (polietilén 2 x 0,15 mm vtg.) fóliát, mert a két fóliaréteg közti súrlódási együttható jóval kisebb, mint a beton és a fólia között!
Azon felül, hogy csökkentjük a súrlódást az érintkező felületek között, optimalizálhatjuk a beton szilárdságát is. Minél nagyobb nyomószilárdsági osztályú betont tervezünk és építünk be, nyilván annál nagyobb lesz a húzószilárdsága is, tehát jobban ellenáll a gátolt alakváltozásból származó feszültségeknek. Viszont a szilárdság növelése általában a cementtartalom növelésével is együtt jár, a cementtartalom növelése pedig a beton zsugorodás-érzékenységét rontja, azaz a száradási alakváltozás nagyságát növeli, így nőnek a gátolt alakváltozásból származó feszültségek is. Beltéri padlók esetén a C25/30 betonosztály legtöbbször megfelelő, főleg, ha olyan cementtípust használunk, melyek hőfejlesztése, s így a zsugorodásérzékenysége kisebb. A gyakorlatban a zsugorodás jelenti a leggyakoribb veszélyt az ipari padlóra nézve, tapasztalatom szerint a repedések kb. 80-90 %-át a zsugorodás jelenségéből származnak. Itt folytatjuk a következő alkalommal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése