2013. március 21., csütörtök

Tervezés - Méretezés 2.



Folytatván a múltkori gondolatmenetet, az ipari padló szerkezetének kialakításánál vegyünk figyelembe minden befolyásoló tényezőt! Ne essünk abba a hibába, hogy csak a járófelületre, vagy csak a betonlemezre gondoljunk! Ez nemcsak szakmailag lenne rossz döntés, hanem sokszor gazdaságossági szempontból is.
Teljesen felesleges pl. 20-22 cm vtg. betonlemezt készíteni egy gyenge, instabil ágyazatra, mert biztos, hogy kisebb teljesítőképességű lesz, mint pl. egy 16-18 cm vtg. megfelelően erősített és stabil ágyazati rétegrendre megépített padló, mindamellett, hogy az előbbi már a bekerüléskor is drágább.

A padló teherbírása, tartóssága, az igénybevételekkel szembeni ellenállása nyilván nem csak attól függ, hogy maga a betonlemez milyen, sőt avval lehet a legtöbbet spórolni, ha az optimális szerkezetet építjük meg. Optimális szerkezetet pedig csak akkor kapunk, ha az egész feladatot komplexen átlátjuk. Az első, hogy meghatározzuk a csarnok funkciójához illeszkedő terheléseket! Csak néhány szempont:
1.      Funkció? Raktár, gyártócsarnok, vásárlótér, hűtőház, padlófűtéses csarnok, teremgarázs?
2.      Targoncák összsúlya, sebessége? Nem mindegy, hogy a targoncák 5-10, avagy pl. 30 km/h sebességgel közlekednek majd, és a forgalom intenzitása is lényeges (óránként, vagy percenként halad át egy-egy helyen 5-10 targonca) a fugák helye, távolsága, kialakítása és a felület kopásállósága szempontjából.
3.      Belmagasság? Ha alacsony a csarnok, akkor nem valószínű, hogy nagy polclábterhek lesznek, de ha 10-11 m-es a belmagasság, akkor számítsunk arra, hogy később 7-8 polcsorral is bepolcozhatják majd a területet. Erre akkor is célszerű a megrendelő figyelmét felhívni, ha történetesen még nem is gondol rá, és pl. megelégszik egy 4 tonna/m2 általános terheléssel. Lehet, hogy később 7 szinten fognak tárolni, szintenként pl. 3 x 500 kg-os raklapokat, mely a 4 tonnás teher helyett, lábanként 5,25 tonnát ad, s ezeket egymás mögé, szorosan épített polcsorok esetén ez mindjárt 10,5 tonnás ikerpolcláb-terhet fog jelenteni. Aztán jöhet a fejvakarás, mert pl. a 4 tonna/m2-es megoszló terhelésre épített 15 cm-es acélszálerősítéses padló erre a terhelésre nem lesz alkalmas. Ahhoz legalább 18 cm vtg. kellene (adott esetben növelt acélszáladagolással).
4.      Felületi igény? Ez egy külön fejezet lehetne, most csak néhány szempont: kopásállóság, ütésállóság, vegyszerállóság, tisztíthatóság, csúszásmentesség, elektromos ellenállás (szikramentesség, vezetőképesség), hősokk lehetősége.
5.      Speciális igények? Pl. fugamentes padló (jointless), nagy síkpontosságú (superflat) padló?
Csak akkor kezdjük meg a padlószerkezet kialakítását, ha a fentiekkel tisztában vagyunk! Ha nem lehet mindent megtudni a tervezőtől, beruházótól, akkor is határozzuk meg a hiányzó paramétereket a beruházóval közösen! Amit még nem tud a megrendelő, arról nem mi döntsünk, hanem ő! Vállalja a beruházó az elképzeléseinek hiányosságából, kidolgozatlanságából fakadó bizonytalanság következményeit!
Több olyan esetem volt az utóbbi években, amikor a beruházó utólag rájött, hogy „nem olyan lovat (padlót) akart”, és a megvalósulás után kért számon olyan paramétereket, melyek nem is voltak benne a szerződésben. A szerződés műszaki tartalmában kellett volna ezeket pontosítani, de mivel ez elmaradt, vagy nem volt egzakt, komoly veszteségeket szenvedett a kivitelező is, mert nem tudta bebizonyítani azt, hogy a vevőt teljeskörűen tájékoztatta a padló teherbírásáról, az igénybevételekkel szembeni ellenállásáról (pl. olajállóság), vagy éppen a rendeltetésszerű használatról (pl. túlterhelés veszélye, tisztíthatóság, karbantartási útmutató). Amikor a padló nem tetszik a megrendelőnek (vagy nem akar tetszeni neki, mert nem akarja kifizetni a teljes árat), gyakran „bújik az tudatlan laikus köntösébe”. Ezt nekünk, szakmabelieknek kezelni kell tudnunk (főleg a szerződés megkötése előtt), különben sokat veszíthetünk. A józan ész sajnos nem mindig diadalmaskodik a jogrendben. Ez ellen pedig csak úgy tudunk védekezni, ha mi magunk a lehető legnagyobb gondossággal tájékoztatjuk a megrendelőt, nemcsak szóban, hanem írásban is a szerződésben, vagy annak mellékletében.
Ha a fenti öt pontban összefoglalt műszaki feltételrendszer összeállt, kezdhetjük a padló tervezését mégpedig alulról felfelé haladva határozva meg a rétegeket. A következő hírlevélben a rétegrendről és a rétegek harmóniájáról lesz szó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése